Μάρτιος- Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Εδώ και 20 χρόνια ο Μάρτιος έχει επιλεγεί ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συχνότητα
Αν και ο αριθμός νέων περιπτώσεων σε άτομα άνω των 50 ετών φαίνεται να ελαττώνεται στο δυτικό κόσμο, κυρίως λόγω των προγραμμάτων πρόληψης, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση σε νεότερους ανθρώπους. Σήμερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος σε συχνότητα στην Ελλάδα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού. Περίπου 4.000 άνθρωποι μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Συνολικά, η πιθανότητα κάποιος να νοσήσει κυμαίνεται από 1 στις 20 έως 1 στις 25 στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Αίτια
Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι απολύτως γνωστά, αλλά το κληρονομικό μας υπόβαθρο και η διατροφή φαίνεται να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνει σε συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. γονείς ή αδέρφια) των πασχόντων. Η αύξηση του κινδύνου σε σχέση με το μέσο όρο είναι μικρή, αλλά γίνεται σημαντική αν υπάρχουν πάνω από ένας συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου ή αν ο συγγενής διαγνώστηκε σε σχετικά μικρή ηλικία (π.χ. κάτω από τα 45).
Η συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. λουκάνικα, σαλάμια, μπέικον) και η δίαιτα χωρίς επάρκεια φυτικών ινών, φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου το παχέος εντέρου αυξάνουν ακόμα η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Παθήσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα επίσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο και χρήζουν στενής παρακολούθησης ανάλογα και με την έκταση και διάρκεια της νόσου. Άλλες παθήσεις με τις οποίες φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η χολολιθίαση (παρουσία λίθων στη χοληδόχο κύστη).
Συμπτώματα
- Αλλαγή της συχνότητας ή της σύστασης των κενώσεων (π.χ. εμφάνιση δυσκοιλιότητας ή διάρροιας ή συχνών μη διαρροϊκών κενώσεων σε ασθενείς που προηγουμένως δεν είχαν τέτοια προβλήματα)
- Αίσθηση ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κένωσηαμέσως μετά το τέλος της προηγούμενης (αίσθηση ατελούς κένωσης)
- Παρουσία αίματος στις κενώσεις.
- Αδυναμία λόγω αναιμίας.
- Πόνος στην κοιλιά.
- Απώλεια βάρους
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά είναι συχνά και στις περισσότερες περιπτώσεις δε σχετίζονται με καρκίνο. Η παρουσία των συμπτωμάτων αυτών δεν πρέπει να μας πανικοβάλει, αλλά θα πρέπει να ενημερώσουμε το γιατρό μας.
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή ελάττωση των νέων κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα άνω των 50 ετών, σε χώρες όπου εφαρμόζονται προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Στη χώρα μας συστήνεται η διενέργεια κολονοσκόπησης σε όλους μετά τα 50, καθώς και νωρίτερα σε συγγενείς ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου που νόσησαν σε σχετικά νεαρή ηλικία. Ο ακριβής χρόνος της πρώτης κολονοσκόπησης καλό θα ήταν να συζητηθεί με τον γιατρό μας. Ανάλογα με τα ευρήματα και το ιστορικού του ασθενούς, καθορίζεται και το διάστημα μέχρι την επόμενη εξέταση.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της κολονοσκόπησης είναι η δυνατότητα ανίχνευσης και αφαίρεσης πολυπόδων.
Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι στο εσωτερικό του εντέρου, που ποικίλουν σε μέγεθος. Είναι πολύ συχνοί και παραπάνω από 1 στους 3 ανθρώπους θα παρουσιάσουν πολύποδες του παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Δυστυχώς, κάποιοι πολύποδες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο και για το λόγο αυτό όσοι πολύποδες βρεθούν σε μια κολονοσκόπηση πρέπει να αφαιρούνται. Η αφαίρεσή των πολυπόδων μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά (κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης) στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Αφαιρώντας τους πολύποδες ελαττώνουμε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Έτσι, μια απλή εξέταση όπως η κολονοσκόπηση μπορεί όχι μόνο να διαγνώσει έγκαιρα (σε πολύ πρώιμο στάδιο), αλλά κυρίως να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η ιατρική Φροντίδα Ιωαννίνων πρωτοστατεί στην προσπάθεια παροχής Ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Το Γαστρεντερολογικό μας τμήμα είναι στελεχωμένο με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διαθέτει το τελευταίας τεχνολογίας κολονοσκόπιο FujifilmEC-760. Πρόκειται για ενδοσκόπιο με οπτικό πεδίο 170ο και εικόνα υπερ-υψηλής ανάλυσης (FullHD). Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα οπτικής χρωμοενδοσκόπησης με αλλαγή του μήκους κύματος του εκπεμπόμενου φωτός, το καθιστούν το πλέον κατάλληλο για υψηλής ποιότητας ενδοσκοπικό έλεγχο του παχέος εντέρου.
Στο γαστρεντερολογικό μας ιατρείο, πέρα από τη χρήση καταστολή («μέθης») γίνεται χρήση διοξειδίου του άνθρακα αντί για ατμοσφαιρικό αέρα, όπως και αντλίας νερού κατά περίπτωση, ώστε να επιτυγχάνεται η πλέον ανώδυνη εμπειρία για τον ασθενή.
Η πρόληψη σώζει ζωές! Μιλήστε σήμερα κιόλας με το γιατρό σας και κλείστε ραντεβού για κολονοσκόπηση αν είστε πάνω από 50 ετών ή ανήκετε σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.