ΕΣΠΑ Ευρωπαικη Ενωση ΕΣΠΑ Ευρωπαικη Ενωση

Γαστρεντερολογικό / Ηπατολογικό Τμήμα - Ενδοσκοπικό Εργαστήριο

Η Ιατρική Φροντίδα Ιωαννίνων, συνεπής στη δέσμευσή της για παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, δημιούργησε ένα πρότυπο Γαστρεντερολογικό - Ηπατολογικό Τμήμα και Ενδοσκοπικό εργαστήριο.

Το Γαστρεντερολογικό-Ηπατολογικό τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση παθήσεων του πεπτικού συστήματος όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, οισοφαγίτιδα και γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα), ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, κοιλιοκάκη και μικροσκοπική κολίτιδα. Επίσης, αντιμετωπίζονται παθήσεις του ήπατος, όπως χρόνια ηπατίτιδα, των χοληφόρων και του παγκρέατος (χρόνια παγκρεατίτιδα).

Στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο μας πραγματοποιούνται οι παρακάτω εξετάσεις και επεμβάσεις:
 • Ενδοσκοπήσεις ανώτερου και κατώτερου πεπτικού (Γαστροσκόπηση και Κολονοσκόπηση) με χρήση ενδοσκοπίων υπερ-υψηλής ανάλυσης (Full High Definition). Ανάλογα με τις προτιμήσεις του ασθενούς μπορεί να γίνει χορήγηση ενσυνείδητης καταστολής-«μέθης». Τα ζωτικά σημεία του ασθενούς (αρτηριακή πίεση, σφύξεις και κορεσμός οξυγόνου) παρακολουθούνται συνεχώς, ενώ είναι δυνατή και η ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση του ασθενούς όταν υπάρχει καρδιολογικό ιστορικό.
 • Αφαίρεση πολυπόδων ανώτερου και κατώτερου πεπτικού. Γίνεται χρήση τεχνικών ενδοσκοπικής βλεννογονεκτομής (EMR) για πιο ασφαλή και ολοκληρωμένη πολυπεκτομή με χρήση ηλεκτροδιαθερμίας ERBE που διαθέτει λειτουργία αυτόματης ρύθμισης έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται (Endo-cut).
 • Μη επεμβατική και ανώδυνη διάγνωση λοίμωξης με Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Το Ελικοβακτηρίδιο είναι ένα πολύ διαδεδομένο μικρόβιο που εκτιμάται ότι έχει προσβάλει σχεδόν το μισό ανθρώπινο πληθυσμό, αν και τα ποσοστά προσβολής ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και διαφέρουν μεταξύ των διαφόρων περιοχών και χωρών. Ευθύνεται για την πρόκληση έλκους στομάχου και δωδεκαδακτύλου, καθώς και χρόνιας γαστρίτιδας, λεμφώματος και καρκίνου στομάχου. Αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών εφ’ όσον εντοπιστεί.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

γαστρεντερολογικο τμημα ιατρικη φροντιδα ιωαννινων

Η διαρινική γαστροσκόπηση είναι μια πρωτοποριακή τεχνική που επιτρέπει την πραγματοποίηση της ενδοσκόπησης του ανώτερου πεπτικού (γαστροσκόπηση) με τον πλέον ανώδυνο τρόπο. Η διαρινική ενδοσκόπηση υπερέχει της συμβατικής σε ό,τι αφορά την άνεση του ασθενούς αφού το ενδοσκόπιο δεν έρχεται σε επαφή με το πίσω μέρος της γλώσσας και τη μαλακή υπερώα (ουρανίσκος) και έτσι περιορίζεται κατά πολύ η πρόκληση αντανακλαστικών του εμέτου ή πνιγμού. Τα σύγχρονα διαρινικά ενδοσκόπια δεν υπολείπονται σε ποιότητα ενδοσκοπικής εικόνας έναντι των συμβατικών, ενώ υπερέχουν σε επίπεδο άνεσης χάρη στη μικρή τους διάμετρο (5,8 χιλιοστά).

Στη διάθεσή μας βρίσκεται το πρώτο στην Ελλάδα υπερ-υψηλής ευκρίνειας (FullHD), Ιαπωνικής κατασκευής, διαρινικό ενδοσκόπιο της σειράς Fujifilm Eluxeo, το πλέον σύγχρονο διαρινικό ενδοσκόπιο στον κόσμο σήμερα.

Η διαρινική ενδοσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρήση τοπικού αποσυμφορητικού και αναισθητικού στη μύτη και γίνεται πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή που μπορεί κατά τη διάρκειά της να μιλάει με το γιατρό και να παρακολουθεί σε οθόνη, αν το επιθυμεί, την ενδοσκόπησή του. Η χορήγηση καταστολής είναι προαιρετική και εξαρτάται από τις επιθυμίες του ασθενούς, χωρίς όμως, να είναι απαραίτητη στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

γαστρεντερολογικο τμημα ιατρικη φροντιδα ιωαννινων

Χρωμοενδοσκόπηση είναι το σύνολο των τεχνικών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή χρώματος για ακριβέστερη και πρωιμότερη διάγνωση προ-καρκινικών καταστάσεων στον πεπτικό σωλήνα (οισοφάγου Barrett, πολυπόδων) καθώς και πρώιμου καρκίνου. Πέραν της χρήσης ειδικών χρωστικών ουσιών γίνεται και οπτική χρωμοενδοσκόπηση με χρήση 3 διαφορετικών τεχνολογιών (FICE, BLI, LCI) που επιτρέπουν την ταχεία εφαρμογή φωτός διαφορετικού χρώματος και φίλτρων για την ανάδειξη συγκεκριμένων παθολογικών εικόνων όπως φλεγμονή, ανώμαλη μορφολογία των τριχοειδών αγγείων καθώς και τον ακριβέστερο προσδιορισμό του τύπου των πολυπόδων που τυχόν ανευρίσκονται, ακόμα και πριν την ιστολογική εξέτασή τους. Η εφαρμογή των τεχνικών γίνεται κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης με το πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς να παρατείνεται η διάρκεια της εξέτασης.

γαστρεντερολογικο τμημα ιατρικη φροντιδα ιωαννινων

Πρόκειται για αλλαγή του εσωτερικού καλύμματος του οισοφάγου, που αντικαθίσταται από πιο παχύ, ομοιάζον με το κάλυμμα του εντέρου. Συνδέεται με την ύπαρξη γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης και η συχνότητά της αυξάνει τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί τη βασική αιτία του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δε θα παρουσιάσουν ποτέ καρκίνο. Σε όλες τις περιπτώσεις συστήνεται παρακολούθηση με γαστροσκοπήσεις. Η παρακολούθηση του Οισοφάγου Μπάρετ προϋποθέτει εμπειρία αλλά και χρήση ενδοσκοπίων υψηλής ευκρίνειας με δυνατότητα χρωμοενδοσκόπησης. Η μεγάλη εμπειρία του Ιατρικού προσωπικού στην παρακολούθηση ασθενών με οισοφάγο Barrett, που ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες, σε συνδυασμό με τη χρήση ενδοσκοπίων τελευταίας τεχνολογίας εγγυώνται το επιθυμητό αποτέλεσμα της έγκαιρης διάγνωσης ύποπτων προ-καρκινικών αλλοιώσεων.

γαστρεντερολογικο τμημα ιατρικη φροντιδα ιωαννινων

Πρόκειται για μια πιο ανώδυνη ενδοσκόπηση κατώτερου πεπτικού αφού αντί για αέριο χρησιμοποιείται αποστειρωμένο νερό για την καλύτερη επισκόπηση του εσωτερικού του εντέρου.

γαστρεντερολογικο τμημα ιατρικη φροντιδα ιωαννινων

Η χρήση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αντί για ατμοσφαιρικό αέρα κατά τη διάρκεια των ενδοσκοπήσεων, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του μετεωρισμού («φουσκώματος») μετά την ενδοσκόπηση. Το CO2 απορροφάται 160 φορές ταχύτερα από το Άζωτο του ατμοσφαιρικού αέρα και έτσι δεν παραμένει για πολύ στο έντερο μετά το τέλος της εξέτασης. Με τη χρήση CO2 στην ενδοσκόπηση, ο ασθενής δεν έχει καθόλου αίσθημα φουσκώματος μετά το πέρας της εξέτασης.

γαστρεντερολογικο τμημα ιατρικη φροντιδα ιωαννινων

Καυτηριασμός αγγειοδυσπλασιών (ανώμαλων αγγείων) του στομάχου και του εντέρου καθώς και κονδυλωμάτων ορθού με τη χρήση της τεχνικής APC (Argon Plasma Coagulation- Διαθερμοπηξία πλάσματος αερίου Αργού). Η τεχνική αυτή επιτρέπει την επιλεκτική και ασφαλή καταστροφή της βλάβης κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης.

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας αποτελεί δέσμευση για την Ιατρική Φροντίδα Ιωαννίνων. Στα πλαίσια μια ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών, είναι δυνατή η πραγματοποίηση και άλλων, πιο σύνθετων, επεμβάσεων σε Ιδιωτικές κλινικές εκτός Ιωαννίνων μετά από συνεννόηση.Ειδικότερα, πραγματοποιούνται οι παρακάτω επεμβάσεις:

 • Καυτηριασμός οισοφάγου Barrett με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (Radio frequency ablation-RFA)

  Πρόκειται για τη μέθοδο εκλογής για την θεραπεία του οισοφάγου Barrett σε περιπτώσεις που εμφανιστούν προ-καρκινικές αλλοιώσεις (χαμηλόβαθμη ή υψηλόβαθμή δυσπλασία). Πραγματοποιείται ενδοσκοπικά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του εντός της ημέρας.

 • ERCP- Ενδοσκοπική, παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία

  Η ERCP αποτελεί βασική μέθοδο αντιμετώπισης παθήσεων των χοληφόρων, όπως λίθοι του χοληδόχου πόρου ή στενώσεις. Πραγματοποιείται αφαίρεση λίθων του χοληδόχου πόρου ενδοσκοπικά χωρίς χειρουργείο. Επίσης μπορεί να τοποθετηθεί ενδοπρόθεση (stent) εφ’ όσον απαιτηθεί σε περιπτώσεις καλοήθων ή κακοήθων στενώσεων των χοληφόρων.

 • Διαστολές οισοφάγου

  Πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις στενώσεων.

 • Πολυπεκτομές

  Αφορούν μεγάλους πολύποδες παχέος εντέρου ή στομάχου.