Διαρινική γαστροσκόπηση-Μια πρωτοποριακή τεχνική από την Ιατρική Φροντίδα Ιωαννίνων
Είναι γνωστό ότι η γαστροσκόπηση αποτελεί για πολλούς ασθενείς μια δυσάρεστη εξέταση, η οποία συχνά δε γίνεται καλά ανεκτή και σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί τη χρήση κατασταλτικών φαρμάκων (μέθη-νάρκωση) για να ολοκληρωθεί. Ο λόγος είναι η αίσθηση ναυτίας και τάσης για εμετό που προκαλεί η επαφή του ενδοσκοπίου με τη γλώσσα και το πίσω μέρος του λαιμού.
Τέλος σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση υπόσχεται να φέρει μια καινούργια και επαναστατική μέθοδος, η Διαρινική γαστροσκόπηση. Όπως φαίνεται και από το όνομά της, πρόκειται για μια τεχνική κατά την οποία η εξέταση δεν πραγματοποιείται από το… στόμα, αλλά το ενδοσκόπιο διέρχεται μέσα από τη μύτη. Για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό απαιτείται βεβαίως η χρήση ειδικού, πολύ λεπτού, ενδοσκοπίου το οποίο διερχόμενο από τη μύτη, αποφεύγει να ακουμπήσει τη γλώσσα και ελαττώνει με τον τρόπο αυτό κατά πολύ την ενόχληση που προκαλείται.
Η διαρινική γαστροσκόπηση διαδίδεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο σαν μια μέθοδος που παρέχει μια σειρά πλεονεκτημάτων έναντι της συμβατικής γαστροσκόπησης.
Ενδεικτικά:
- Δεν προκαλεί ιδιαίτερο αίσθημα ναυτίας ή τάσης για εμετό και για το λόγω αυτό, η χορήγηση καταστολής δεν είναι απαραίτητη. Φυσικά, μπορεί να χορηγηθεί αν το επιθυμεί ο ασθενής.
- Ο ασθενής μπορεί να μιλάει κατά τη διάρκεια της εξέτασης και αν δεν λάβει καταστολή μπορεί να παρακολουθεί εφ’όσον το επιθυμεί την εξέτασή του.
- Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το Ιατρείο αμέσως μετά την εξέταση και να οδηγήσει (αν δε λάβει καταστολή), ενώ δε χρειάζεται κάποια παρακολούθηση.
- Έχει αποδειχτεί σε κλινικές μελέτες ότι προκαλεί πολύ μικρότερη επιβάρυνση στο αναπνευστικό σύστημα και την καρδιά, καθιστώντας την πιο ελκυστική για ανθρώπους με πνευμονολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα.
Η Ιατρική Φροντίδα Ιωαννίνων έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καινούργιο ενδοσκόπιο EG-740N του Ιαπωνικού οίκου Fujifilm. Πρόκειται για ενδοσκόπιο ιδιαίτερα μικρής διαμέτρου, κάτω από 6 χιλιοστά, το οποίο επιτρέπει τη διενέργεια της γαστροσκόπησης μέσω της μύτης, παρέχοντας ταυτόχρονα εικόνα υψηλής ευκρίνειας, πλήρεις δυνατότητες λήψης δειγμάτων (βιοψιών) και χρωμοενδοσκόπησης. Η τελευταία, αποτελεί εξέλιξη της συμβατικής ενδοσκόπησης, όπου αντί για το συμβατικό λευκό φως που χρησιμοποιείται στα περισσότερα ενδοσκόπια για να φωτίζουν το ελεγχόμενο τμήμα του οισοφάγου ή του στομάχου, χρησιμοποιείται φως άλλου μήκους κύματος, πλησιάζοντας συγκεκριμένες αποχρώσεις του μπλε ή του κόκκινου. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται ευκολότερος ο έλεγχος δύσκολα ορατών βλαβών και προ-καρκινικών αλλοιώσεων (π.χ. εντερική μετάπλαση στομάχου, οισοφάγος Barrett).